EÖRSI LÁSZLÓ (1955- )

1956 Mártírjai

1956-os cselekmény miatt, bírói ítélet alapján 225 személyt végeztek ki. 52 százalékuk, vagyis 117 fõ ellen a fegyveres harcokban való részvételért hozták meg a legsúlyosabb ítéletet.

Az albumomban kivégzettek születési, halálozási dátumát, foglalkozását, letartóztatásának, ítéleteinek idõpontját, és egyéb bírósági adatokat mindenütt feltüntettem.

Az életrajzok csupán az 1956-os szerepekre korlátozódnak, azokra is csak szûken, vázlatosan. A leírtak ezúttal kizárólag levéltári forrásokon alapulnak.

„Népköztársaság elleni bûntetteket”, amelyek (részben vagy egészében) a halálhoz vezettek:

1. államrend elleni szervezkedés kezdeményezése, vezetése, szervezkedésben való részvétel,

2. fegyverrejtegetés,

3. izgatás,

4. tiltott határátlépés,

5. hûtlenség.

Nagyon is szembetûnõen különbözõek azok a szerepek, amelyeket a kivégzettek a forradalomban betöltöttek. Bármennyire is lehangoló, ki kell jelenteni, hogy korántsem mindnyájan voltak makulátlan hõsök.

A fényképek túlnyomó többségét különbözõ levéltárakból szereztem. A portréfotók különbözõ minõségûek, gyakorta még válogathattam is közöttük; igyekeztem lehetõleg mellõzni a fogságban készült fotókat, és inkább a kevésbé ismert képeket részesítettem elõnyben. Bár szinte mindent megtettem annak érdekében, hogy a gyûjteményem teljes legyen, 20 portréképet képtelen voltam beszerezni.

Rubicon-Ház Bt., 2006. 212. pp.
Vásárlás