EÖRSI LÁSZLÓ (1955- )

A pesterzsébeti fegyveres ellenállás, 1956

Kötetünk Pesterzsébet 1956os történetéről szól. Ma már nem látszik a Juta-domb, ahol 1956 november 4-én – a szovjetek intervenciójának napján – az egyik legsúlyosabb harc zajlott le, amelyben komoly veszteséget szenvedtek a világ legerősebb szárazföldi hadseregét felvonultató szovjet erők és magyar csatlósaik.

E harcban az idevezényelt katonákon kívül részt vettek a városrész civil fegyveresei is, akik már a forradalom első napjaitól sokat tettek a demokratizálás és a függetlenség eléréséért. Nemzetőrségi csoportjaik Pesterzsébeten szerte tevékenykedtek. A tanulmánykötet elsősorban róluk szól, ahogyan a sztálinista rendszer lebontásáért küzdöttek.

A forradalmat követő megtorlás részben a Juta-dombnál lefolyt harcokhoz kapcsolódik a legnagyobb, 52 fős monstre perrel, amelyben 11 halálos ítélet hirdettek ki, és hét katonát ki is végeztek. Rajtuk kívül felakasztottak két civilt is. Többeknek 15 éves börtönbüntetést kellett elszenvedniük.

A kötetben a tanulmányt interjúk, életrajzok, forrásjegyzék, névmutató, különböző táblázatok és illusztrációk egészítik ki.


1956-os Intézet Alapítvány – Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, 2015. 230 pp.
Vásárlás

Kritikák

  • 002 Gusztos István: Pesterzsébeti fegyveres ellenállás http://gepnarancs.hu/2015/12/a-pesterzsebeti-fegyveres-ellenallas-1956/

A három Eörsi

A Noran Könyvkiadó Három Eörsi címmel tartott könyvbemutatója

(Zárt térben; Mítoszok helyett — 1956) a Műcsarnok pincéjében, 2003. november 4-én.