WITTNER-PER

    Részben a helyszíneléseken és a már bemutatott eseményképeken (25-28. sz.) tárta fel a nyomozás a Vajdahunyad utcai felkelők tevékenységét, amelyet később a vád tárgyává tette. Az alábbi képekhez - akárcsak az 1956-ban készült fotókhoz - fűzött állításokat a letartóztatott felkelők aláírásukkal elismerték. Wittner Mária aláírása látható a legtöbb (52 db) rekonstrukciós fotón. Ezek segítségével (is) felidézhető 1956-os cselekedete, amelyeket az eljárás alatt beismert, számos tanúvallomással alátámasztott, és amelyekért elítélték.

 

 

A 8. képen a Rádió épületével szembeni ház látható, ahonnan október 23-án Wittner részt vett az ostromban.

A 9. kép a Valéria söröző épületét ábrázolja (a Kilián laktanyával átellenben), ahonnan Wittner is fegyvert fogott a szovjet csapatok ellen október 25-én.

 

 

A 10. képen a Vajdahunyad utcaiak bázishelyének kapuját látjuk, ahol társaival fegyveresen őrködött.

A 11. képen van a Práter utca - Vajdahunyad utca kereszteződésénél lévő élelmiszerbolt, amelyből az árucikkeket Wittnerék kiosztották a lakosságnak.

 

 

A 12. kép a teljesen szétlőtt Kisfaludy (Corvin) köz 2. sz. házat mutatja, amelyből Wittner (és Havrilláné) -az ő vallomásuk és számos más forrás szerint- több ruhaneműt elvitt.

 

A 13. képen a már romokban sem látható Vajdahunyad utca - Üllői út sarkán lévő ház helye, ahonnan Wittnerék november 4-én felvették a harcot az intervenciós csapatok ellen.

A 14. kép a Herkules Cipőgyár raktárrésze, ahonnan a harcok idején Wittner (és Havrilláné) -az ő vallomásuk mellett szintén több adat utal erre- több cipőt magához vett.

 

 

 

 

A 15. képen megjelölt Vajdahunyad utcai ablakból lőttek Wittnerék a szovjetekre, és -bevallása szerint- egyidejűleg kifosztották az ÁVH-s beosztott lakását.

 

 

 

 

 

 

 

 

A 16. képen látható Futó utca - Nap utca sarkán lévő erkélyről Wittnerék fel akarták robbantani a szovjet páncélosokat.

Wittner Mária és társai pere 8046/58.