FUTÓ-PER

  

   Az alább bemutatott felvételek a Thököly út - Dózsa György út kereszteződésénél készültek, ahol november 5-én súlyos harc zajlott le, amely több szovjet áldozatot követelt. Ennek következményeként a felkelőcsoport letartóztatott tagjaival - akik között voltak alvilági figurák is - kíméletlenül leszámoltak.

 

 

 

A 22. kép a Thököly út 44. sz. házat ábrázolja. A fűszer-csemege bolt felett volt a felkelők bázishelye. A nyomozók által megjelölt ablakokból tüzeltek a megszálló csapatokra.

 

 

 

 

A 23. képen látható Thököly út 27-es és 42-es sarokházából is támadták a szovjet páncélosokat. A nyíllal megjelölt helyen kényszerült megállásra egy páncélautó, amelyből a Thököly út 25. házba menekült öt sebesült szovjet katona.

 

 

 

 

 

A 24. képen, a baloldali nyíllal mutatott helyen a felkelők egy másik páncélautót semmisítettek meg, személyzete a Dózsa György út 24. házba menekült, ahol szintén megtámadták őket.

 

 

A 25. képen nyíllal jelzett bejáraton futottak be. A többi jellel a nyomozók az "ellenforradalmárok" támadási irányát mutatták.

E szorongatott helyzetbe került szovjet katonák közül négyen elestek. A felkelőcsoport 24 tagját állították bíróság elé. (Vezetőjük, Klauber István emigrált.) A Tutsek- és a Borbély-tanács 11 halálos ítéletet osztott ki (1959. V. 26. és X. 26.), amelyeket végre is hajtottak. A kivégzett felkelők: a 20 éves Futó János csillés, a 31 éves Keller Károly alkalmi munkás, a 44 éves Németh József vízvezeték-szerelő, a 36 éves Grosszmann Frigyes csatornabúvár, a 28 éves Csermák János pincér, a 43 éves Magori Mária foglalkozás nélküli, a 39 éves Barabás Tibor szállítómunkás, a 27 éves Csányi Sándor segédmunkás, a 34 éves Kondorosi Imre lakatos, a 24 éves Szivák István villanyhegesztő, a 22 éves Krausz Gyula alkalmi munkás.

A többiek hat évtől életfogytig tartó börtönbüntetést kaptak.

Futó János és társai pere 9019/59.