Személyeskedő vita

Szájer József (Fidesz) napirend előtt a közelmúlt kormányzati lépéseit szedte leltárba. Bírálatában emlékeztetett arra, hogy immár öt miniszter távozott a Horn-kabinetből. A Fidesz frakcióvezetője felrótta, hogy az Alkotmánybíróság még a napokban is talált alkotmányellenes passzust az úgynevezett Bokros-csomagban. Nehezményezte továbbá, hogy a kormány az Országgyűlésben megakadályozta az adótábla részletes megvitatását. Szájer úgy vélekedett, hogy az alapszerződések megkötésére irányuló törekvés sikertelennek bizonyult, és az elmúlt három hónapban meglehetősen sok tüntetéssel és sztrájkkal kellett szembenéznie a kormánynak. Végezetül megemlítette a Budapest Bank privatizációjával kapcsolatos aggályokat.
Szabó Iván (MDF) szerint nemcsak a konkrét lépéseket, de a kormány stílusát is lehet bírálni. Pető Iván, az SZDSZ frakcióvezetője úgy vélte: a koalíció mindig megpróbált konzultálni az ellenzékkel, de az ellenzéki pártok mindig a kormánnyal szembeni követeléseket támogatták. Pető felszólalásában megjegyezte, hogy Torgyán József több százezer forintot vesz fel bizottsági tisztségeiért, ám a testületi munkában nem vesz részt. Ezt követően személyeskedő vita alakult ki a két politikus között. Torgyán visszautasította Pető kijelentését, s azt javasolta: ne menjen szabadságra a Ház, amíg rendbe nem hozza az ország dolgait. Pető farizeuskodásnak nevezte Torgyán felvetését, és emlékeztette, hogy a házbizottság – melynek üléseire szerinte Torgyán ugyancsak nem jár el – javaslata alapján a Ház eldöntötte, hogy meddig tartson a téli rendkívüli ülésszak.
Surján László (KDNP) a közelmúltban lezajlott privatizációs tranzakciókat „sikeres végkiárusításnak” nevezte. Surjánhoz csatlakozott Torgyán József, aki azt állította: a Budapest Bank készpénze és kinnlevősége mintegy 60 milliárd forintra rúg, ezért ő szívesen adott volna 13 milliárdot is a bankért. Pető Iván Surján szavaira reagálva kijelentette: a kormánypártoknak nem a jelenlegi ellenzéktől kell demokráciát tanulniuk. Torgyánnak a Budapest Bankra vonatkozó megjegyzésére Bokros Lajos pénzügyminiszter reagált: a bank 12 milliárd forinttal való támogatása szerinte a tőkeemeléses privatizáció megelőlegzése volt. Ez most megtérült, s ez sikerként könyvelhető el.
Az ülésnap végén Gál Zoltán házelnök február 5-ére hívta össze a parlament következő ülését.
• Arató Zsolt – Balázsi György – Csuhaj Ildikó – Dutka Noémi – Eörsi János – Szerető Szabolcs – Szűcs László