Koalíciós kompromisszum lakástakarékügyben

A lakás-takarékbetétesek a szerződéskötést követő, meghatározott – valószínűleg egyéves – időszakban 40 százalékos, utána pedig 30 százalékos állami hozzájárulást kapnak lakáscélú megtakarításuk után – állapodtak meg a Pénzügyminisztérium és a koalíciós pártok szakértői egy szűk körű egyeztetésen.
A lakás-takarékpénztárak a készülő törvény szerint 1997. január 1-jén kezdhetik meg működésüket. Mivel az egy betétesre jutó maximális állami támogatás évi 36000 (havi 3000) forint lesz, a megállapodás azt jelenti, hogy az első időszakban havi 7200, később pedig 10 ezer forintot lesz érdemes elhelyezni a lakás-takarékpénztáraknál.
A kormány lakástakarék-törvényjavaslatának sarkalatos eleme a fix, 10 százaléknál kisebb lakásbetéti kamat, amelyet az állam 30 százalékos támogatással toldana meg; a négyéves előtakarékosság után felvehető lakáshitel kamata úgyszintén rögzített, és kevesebb 10 százaléknál. Mint arról írtunk, az SZDSZ alapvető módosításokat szorgalmazott a törvényben: inflációtól függő (a jegybanki alapkamat felének megfelelő) kamatokat szorgalmazott, és azt, hogy adókedvezményben nyújtsák a lakáscélú megtakarítások állami támogatását (MH, okt. 3. ). Az MSZP szakértői ezzel szemben 40 százalékra emelték volna az állami támogatást, és mentesítették volna a pénztárakat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelintézetekre vonatkozó tartalékképzési előírásai alól. Sőt csökkentették volna a pénztárak céltartalékának betétekhez viszonyított mértékét is: 5 százalékot javasoltak a törvénytervezetben szereplő 10 százalék helyett.
Pénteken az MSZP, az SZDSZ és a Pénzügyminisztérium (PM) között lefolytatott szakértői egyeztetésen kompromisszum jött létre – tudtuk meg kormánypárti forrásból. Eszerint továbbra is alapeleme marad a rendszernek a kismértékű, fix kamat, az állami hozzájárulás mértéke pedig a szerződéskötést követő időszakban 40, majd 30 százalék lesz. Az SZDSZ eláll tehát módosító javaslataitól – s cserébe az MSZP sem szorgalmazza a pénztárak működési feltételeinek könnyítését.