Egyszerűsítené az adórendszert a pénzügyi tárca • 1999.02.09

Csütörtökre készül el a pénzügyi tárca azzal a jelentésével, amely az ÁPTF újabb bankcsődökben viselt felelősségével foglalkozik – mondta el egy sajtóbeszélgetésen Járai Zsigmond pénzügyminiszter. A fizetési mérleg egyensúlyi helyzete semmiféle rendkívüli intézkedéscsomagot nem indokol – jelentette ki.

A fogyasztás elszaladt a múlt évben, de nem a második félévi intézkedések hatására – kommentálta sajtóbeszélgetésen a pénzügyminiszter a legfrissebb előzetes adatot, mely szerint a fizetési mérleg decemberben 660 millió, a teljes 1998. év folyamán pedig 2,3 milliárd dollár hiányt mutatott. A deficit nagy, ismerte el Járai, de kedvezőnek ítélte, hogy elsősorban a beruházások két számjegyű növekedése áll mögötte, és egyébként sem csak külkereskedelemmel, hanem a nagymértékű tőkejövedelem–kivonásokkal is magyarázható.
Az idei évben továbbra is reálisnak tartja az 5 százalékos gazdasági növekedésre és a 4 százaléknyi mértékű államháztartási hiányra vonatkozó idei célkitűzést. Jövőre 3–3,5 százalékos államháztartási hiányt céloznak meg, vagyis tovább szigorítottak az eddig meghirdetett (3,5 százalékos) követelményen. Az infláció 2000–ben számításaik szerint 7 százalék lesz, a folyó fizetési mérleg hiányát pedig az alapváltozatban 2,7, a két szélső verzióban 2,2–3,3 milliárd dollárra becsülik.
A személyijövedelem–adózásban Járai tovább szűkítené a kedvezmények körét, ugyanakkor mérsékelné az adókulcsokat. Személyes véleménye szerint megfelelne akár egy olyan háromkulcsos adótábla is, amelyben a családosok meghatározott feltétel mellett nulla kulccsal adóznának, a legtöbben 22 százalékos adót fizetnének, és egy igen magas, 3–4 millió forintos küszöbnél léphetne be egy 40 százalékos kulcs. Ezzel szerinte erőteljesen szűkülne az adóösszevonást alkalmazók köre, s az adóbevallást készítők száma a mai 2,6 millióról 700 ezerre csökkenhetne. Az adóösszevonás sok felesleges adminisztrációt jelent; ezt bizonyítja, hogy ma az szjá–n belül a nem munkából származó jövedelem adója mindössze 8 százalékot tesz ki. Az szja–bevételi terv jövőre 800 milliárd forint – tudtuk meg.
Az áfa felső, 25 százalékos kulcsát néhány százalékponttal mérsékelnék, és csökkentenék a munkáltatók által fizetendő tb–járulék mértékét is, ha nem is az ideihez hasonló (6 százalékos) mértékben.
Járai támogatná az Állami Bank– és Tőkepiaci Felügyelet, a biztosítás– és a pénztárfelügyelet összevonását, sőt a tőzsdék fúzióját is. Szeretné elérni, hogy tárcája legyen a pénzpiaci stratégiáért felelős szervezet. A lakásépítés finanszírozásában nagyobb szerepet szánna a bankoknak, a lakáshitel–kamatkedvezményeknek.