Britek vennék meg Paksot • 1999.02.02

A kormányprogrammal ellentétben befolyásos körök foglalkoznak a Magyar Villamosművek (MVM) Rt. társasága, a Paksi Atomerőmű és az alaphálózat privatizálásának gondolatával – állította a gazdasági bizottság ülésén Schalkammer Antal MSZP–s képviselő, a bányászszakszervezet vezetője. Szerinte még az atomerőmű bérbeadásának lehetősége is felmerült. Minderre nem reagált a Magyar Energia Hivatal igazgatója, Horváth J. Ferenc, aki az ülésen a szervezet 1997–98–as tevékenységéről számolt be.

Brit cégek már eddig is számos ajánlatot tettek az MVM egyes cégeinek megvásárlására – ismerte el lapunk kérdésére az MVM Rt. egyik névtelenséget kérő vezetője. Az angol Állami Villamos Tröszt szétválásával létrejött British Energy a Paksi Atomerőmű megvételével kísérletezett, míg az angol távvezeték–hálózatot üzemeltető cég, a National Grid az Országos Villamostávvezeték Rt. megvásárlására tett ajánlatot, ám ezeket egy esetben sem követték konkrét tárgyalások.
A két brit cég jelentkezésének hírét lapunknak Schalkhammer is megerősítette.
Az MVM–nél úgy tartják, hogy miután mind a Paksi Atomerőmű, mind az Országos Villamos Teherelosztó (Ovit) Rt. stratégiai fontosságú vállalatnak számít, ezért feltétlenül nemzeti tulajdonban kell maradniuk. Bakács István, az MVM vezérigazgatója lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy a cégóriás érdekeltségei közül jelenleg az Ovit leválasztását látja reálisnak. Szerinte az MVM privatizációjára leghamarabb 2001–ben kerülhet sor. A jelenlegi tervek arról szólnak, hogy a cég kisebbségi részvénycsomagját a tőzsdén értékesítenék.
• E. J – K. B.